top of page

Nya Socialtjänsten från Ingrids, 89 år perspektiv

  • Skribentens bild: Janina Blomberg
    Janina Blomberg
  • 7 nov. 2024
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 20 jan.

Den nya socialtjänstlagen, som börjar gälla den 1 juli 2025, ska göra socialtjänsten mer förebyggande och kunskapsbaserad. För äldre iwnnebär detta snabbare och bättre anpassat stöd, med fokus på att öka välmåendet och förhindra problem. Här bjuder vi på en sammanfattning av några fördelar.


Och - missa inte att anmäla dig till vårt webbinarie 21 januari längst ner.



  • 1. Förebyggande insatser: Socialtjänsten ska arbeta mer proaktivt för att identifiera och åtgärda risker innan de leder till större problem. Detta kan innebära att äldre får stöd tidigare, vilket kan förhindra eller skjuta upp behovet av mer omfattande omsorgsinsatser. 

    Källa: Socialstyrelsen Senioren Ingrids upplevelse av den nya lagens resultat:

  • Tack vare att jag har en person i personalen, Anna, som är min kontaktperson känner jag mig trygg. Hon känner mig väl och ser snabbt hur jag mår. Hon ser t ex om något förändras i min hälsa och kan snabbt hjälpa mig eller ta hjälp av andra om det behövs.

  • Anna och jag har tillsammans en plan för hur jag ska hålla mig så frisk som möjligt. Vi har t ex planerat hur jag ska få i mig tillräckligt med mat och näring och vilka styrkeövningar jag ska göra för att jag ska slippa behöva rullstol. Jag har precis lärt mig gå utan rullstol, efter min stroke, och vill verkligen fortsätta klara mig utan den.


  • 2. Kunskapsbaserad verksamhet: Socialtjänstens arbete ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta innebär att insatser för äldre ska baseras på bästa tillgängliga kunskap om vad som kan göra mesta möjliga nytta för individen. 

    Källa: Socialstyrelsen USK Annas upplevelse:

  • Jag upplever verkligen att min arbetsgivare satsat på oss som jobbar här. Vi får regelbundet nya utbildningar som ger oss verktyg att direkt göra det bättre för seniorerna som bor här. Utbildningarna är både roliga och lärorika. Jag märker också att vi arbetar bättre tillsammans i mitt team när alla har samma kunskap.

  • Vi har även börjat arbeta med nya digitala verktyg som underlättar det administrativa och ger oss mer kvalitetstid för både aktiviteter för våra boende och vård för de som behöver. Ett exempel är att vi nu har ett system som är enkelt för måltidsregistrering och vägning, som dessutom automatiskt räknar ut varje persons nattfasta.



    Nyfiken på mer om hur ni kan arbeta med att förebygga undernäring och fall i enlighet den nya Socialtjänstlagen? Missa inte vår digitala visning den 21 januari Klicka här för anmälan


    Anmäl dig till vår digitala visning 21 januari. Två tider: 08.15 och 15.00. Välkommen!
    Anmäl dig till vår digitala visning 21 januari. Två tider: 08.15 och 15.00. Välkommen!



bottom of page