Lilla Edets kommun stärker äldreomsorgen – certifierade för arbetet mot undernäring
- Janina Blomberg
- 20 maj
- 2 min läsning
Pressmeddelande
ÄTUP & Lilla Edets kommun, 20 maj 2025
Lilla Edets kommun har som andra kommun i landet blivit ÄTUP-certifierad – ett kvitto på att hela äldreomsorgen, både hemtjänst och äldreboenden, har genomgått ett omfattande kunskapslyft och implementerat nya rutiner kring måltider och förebyggande av undernäring. Politisk vilja och samverkan - bakom Lilla Edets certifiering. För seniorernas livskvalitet.
Vid en ceremoni på Pilgårdens äldreboende tog Zara Blidevik, socialnämndens ordförande, emot certifikatet:
– Att vi är näst först i Sverige att nå hela vägen känns fantastiskt. Det här visar att ett starkt politiskt engagemang, tillsammans med samarbete över förvaltningsgränser och stort engagemang i hela personalen verkligen kan göra skillnad för våra seniorer.
Certifieringen bygger på ÄTUP-metoden – Sveriges enda implementeringsmetod som hjälper kommuner att omsätta lagstiftning och riktlinjer i praktiken. Genom digitala kunskapslyft av all personal och implementering av rutiner har kommunen tagit ett helhetsgrepp om matens roll i äldreomsorgen och för de äldres livskvalitet.
Karin Arnoldsson, tf. verksamhetschef hälso- och sjukvård och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), ser certifieringen som en viktig del i omställningen till god och nära vård och den nya Socialtjänstlagen:
– Vi har infört konkreta åtgärder som minskat dygnsfastan och stärkt det nutritionsförebyggande arbetet. Resultaten visar att våra insatser fungerar – och att vi bygger en mer hållbar och säker vård.
Lilla Edet följer nu i spåren av Sigtuna, som blev först i Sverige att ÄTUP-certifiera hela sin äldreomsorg. Flera andra kommuner är på god väg.
Namn från vänster bild 1: Karin Arnoldsson, Zara Blidevik och Evelina Wigstrand Bild 2: Marie-Louise Ankersson och Zara Blidevik
Bild 3: Lorena Reyes Ochoa och Ingela Vallin Bäck Bild 5: Bert Andersson, Irene Hjelte och Inger Johansson
Fakta: ÄTUP-metoden
ÄTUP-metoden är Sveriges enda implementeringsmetod för att förebygga undernäring hos äldre genom måltider. Den bygger på
En digital utbildning som riktar sig till all personal inom äldreomsorgen – från omvårdnad till måltidsservice och ledning
Stöd för chefer och HSL att implementera nya rutiner som kvalitetssäkrar det dagliga arbetet.
Certifiering av verksamheter
Certifiering av en hel kommun när metoden är implementerad i hela äldreomsorgen
När all personal utbildats och nya rutiner är implementerade kan verksamheten, eller hela kommunen, bli ÄTUP-certifierad – ett kvitto på att man tagit ett helhetsgrepp om matens roll i äldreomsorgen och förebyggande av undernäring.
Metoden kombinerar aktuell lagstiftning (Socialtjänstlagen, HSLF-FS) och målen för omställningen till god och nära vård med praktiska rutiner och förändringsledning i vardagen.
Idag är 69 äldreboenden och hemtjänstverksamheter ÄTUP-certifierade, ca 4500 diplomerade ÄTUP-inspiratörer utbildade och 2 kommuner certifierade.
För mer information, bilder etc kontakta: ÄTUP:
Marie-Louise Ankersson, medgrundare ÄTUP 0708-49 17 22 Janina Blomberg, medgrundare ÄTUP 0734-26 09 55
Vill du veta mer om ÄTUP-metoden och se alla fantastiska resultat från kommuner och vårdföretag?
Missa inte webbinariet 21 maj och 3 juni:
