Undernäring hos äldre har visat sig vara ett stort problem på äldreboenden. Samariterhemmet diakoni har lyckats vända trenden genom ökad kunskap och nya sätt att arbeta på.
– Nöjdare matgäster och minskad undernäring är ett direkt resultat, säger MarieSimas Nordberg på Ebbagården, Samariterhemmet diakoni.
Enligt en ny studie från Uppsala och Göteborgs universitet om den oroande situationen på äldreboenden, där nästan hälften av de boende har ett BMI under 22, vilket räknas som undervikt. Undernäring normaliseras ofta och uppmärksammas inte tillräckligt inom vården, konstaterade Tommy Cederholm, professor emeritus i klinisk nutrition vid Uppsala universitet. Han poängterar att det främst är kunskap inom vården somsaknas.
Men mitt i den oroande statistiken finns ljuspunkter, till exempel Ebbagården, ett särskilt boende som drivs av Samariterhemmet diakoni. De har tagit problemet på allvar och genomfört en omfattande utbildning för att all vårdpersonal ska ha rätt kunskap och verktyg för att tidigt identifiera och åtgärda undernäring. Satsningen har gett tydliga resultat, vilket syns i de lägre siffrorna för undervikt bland deras boende.
– Redan nu har vi ett betydligt bättre resultat än genomsnittet i Uppsala kommun, där Ebbagården ligger, sägerSamariterhemmets vård och omsorgschef Marie Simas Nordberg.
Medan 44 procent av de äldre på kommunens boenden är underviktiga, och siffran för landets genomsnitt är ännu högre, är motsvarande siffra på Ebbagården endast 27 procent. Kunskap och teamwork är nyckeln. Enligt Marie Simas Nordberg är skillnaden ingen tillfällighet utan ett direkt resultat av deras målmedvetna insatser för att utbilda all personal, bland annat genom satsningen på ÄTUP:s kunskapslyft.
ÄTUP är ett socialt företag med syftet att förebygga undernäring hos äldre genom utbildning och digitala kunskapslyft.
– I dag är Samariterhemmets vård- och omsorgsverksamheter ÄTUP-certifierade vilket innebär att all vår personal har kunskap och rutiner för att upptäcka och förebygga undernäring, säger Marie Simas Nordberg.
Hon betonar att trots att de enbart arbetar med demensvård, där aptitproblem är väldigt vanligt, har de ändå lyckats skapa en måltidsmiljö där de äldre får i sig tillräckligt med näring och upplever måltiderna som trevliga och lugna.
– Våra medarbetare är verkligen aktiva och försöker erbjuda energi- och proteinrika mellanmål, efterrätter och liknande, vilket gör att våra boende får i sig den näring de behöver. Detta är ett direkt resultat av utbildningssatsningen och teamarbete i hela personalgruppen, säger hon.
Vård- och omsorgschefen pekar också på vikten av att förstå och anpassa vården och måltider efter varje individs specifika behov. På Samariterhemmet anpassas inte bara kosten, utan även måltidsmiljön för att tillgodose de boendes olika behov.
– Samariterhemmet är ett av våra tydliga exempel på att det går att göra skillnad i kampen mot undernäring bland äldre. Med rätt utbildning och en individanpassad vård är det möjligt, säger Janina Blomberg, en av grundarna till ÄTUP.
Missa inte ÄTUPs digitala visning av kunskapslyft och certifiering den 3 september: Aktuella webbinarier | ÄTUP | Förebygg undernäring med digitala kunskapslyft för äldreomsorgen | Sverige (atup.se)
Länkar till studien som publicerades den 11 juli 2024: Malnutrition in Adults | New England Journal of Medicine (nejm.org)
Greater attention needs to be paid to malnutrition in the sick and elderly - Uppsala University (uu.se)
Länk till Samariterhemmet: