Otroliga resultat på bara 8 veckor – starkare och friskare seniorer i GIH:s hälsoprojekt
- Janina Blomberg
- 9 juni
- 2 min läsning
Förra veckan fick jag och Marie-Louise lyssna när min dotter Elina och hennes kurskamrater från GIH presenterade resultaten från ett hälsofrämjande projekt i samarbete med Lidingö stad. Det var både rörande och inspirerande att höra om de starka effekterna av fysisk aktivitet bland äldre – och vilken skillnad ett välorganiserat samverkansprojekt kan göra. Gruppen i Lidingö var mellan 65-85 år.
GIH:s (Gymnastik och idrottshögskolan) årliga ”Hälsoprojektet 65+” är ett forsknings- och utvecklingsprojekt där studenter samarbetar med kommuner i Stockholmsområdet – som Solna, Sollentuna, Lidingö och Värmdö – för att främja hälsa och förebygga ohälsa hos personer 65 år och äldre. Projektet har genomförts under nästan 20 år.

Träning som gör skillnad – på riktigt
Under 8 veckor får seniorer möjlighet att träna kostnadsfritt, ledda av GIH-studenter och handledare. Träningen sker på gym och lokala friskvårdsanläggningar och fokuserar på bland annat styrka, balans, smidighet och kondition. Den sociala aspekten i projektet är också enormt värdefull och syns också i resultaten.
Innan och efter träningsperioden genomgår deltagarna hälsotester där bland annat styrka, rörlighet, balans och kondition mäts – för att kunna följa effekterna över tid. Resultaten, efter 8 v, visar tydligt vad vi ofta pratar om men sällan får bekräftat på individnivå: det är aldrig för sent att bli starkare, tryggare och piggare i vardagen.
Resultat som berör
Deltagarna rapporterar förbättrat fysiskt välmående, ökad balans, bättre sömn och starkare kroppar. Flera uttrycker också att de fått ny energi, mer struktur i vardagen och större motivation att fortsätta röra på sig.

I Solna har man till och med börjat räkna på samhällsekonomiska effekter – och ser att kommunen kan spara pengar tack vare minskad fallrisk och ökad självständighet hos äldre.
En utbildning som gör skillnad – för framtidens hälsopedagoger
För studenterna innebär projektet en värdefull möjlighet att tillämpa sin kunskap i verkliga livet. De får genomföra hälsotester, planera träning och coacha deltagare – men också möta de mjuka värdena som relationer, kommunikation och tillit.
Samtidigt får kommunerna tillgång till ett vetenskapligt baserat, konkret folkhälsoverktyg som är både kostnadseffektivt och relationsskapande.
👉 Det här är verkligen en modell som borde spridas till fler kommuner i Sverige. En tydlig win-win-win där seniorer, studenter och samhälle växer tillsammans.
Stort tack till Lidingö stad och Caroline Wängberg och Katarina Ruben Ahlén för ert engagemang.
Och inte minst till de fantastiska hälsopedagogstudenterna:
Emmy Johansson, Elina Dahl, Elvira Efthamre och Elina Aldebo (dottern)
Och till sist även deras engagerade lärare - Docent och Hägskolelektor Eva Andersson, GIH.
Önskar du läsa hela rapporten kan du mejla: janina@atup.se
Och missa inte TV4s inslag om Hälsoprojektet som sändes tidigare under våren: https://www.tv4.se/artikel/FMa0HSrlUQqaNCDZijoOD/friska-seniorer-sparar-samhaellet-miljoner
💫 Vilken kraft det finns i samverkan!
