Utdrag från Dagens Nyheter 24 november 2024 (Och missa inte goda exempel längre ner)
Äldres nutrition – En kritisk faktor för hälsa och livskvalitet
Tre nyligen publicerade artiklar i Dagens Nyheter belyser vikten av näringsrik mat för äldre, de tragiska konsekvenserna av undernäring och behovet av höjd kunskap och bättre rutiner i vården.
Mat är som medicin för äldre
Många äldre har proppfulla läkemedelsdosetter, men i magen kan det vara tomt. Varför läggs så mycket resurser på läkemedel till äldre, och så lite på deras måltider, undrar DN:s medicinreporter Anna Bratt.
Anna Bratt lyfter fram hur kost kan vara minst lika viktig som medicin för att förebygga sjukdomar och förbättra livskvaliteten hos äldre. För äldre kan rätt mat bidra till att stärka både kropp och sinne – något som är särskilt viktigt i en åldrande befolkning.
Läs mer här: Mat kan vara lika viktig som medicin för äldre
Utmaningen med att vända undernäring
En annan artikel beskriver hur svårt det är att vända situationen när äldre redan drabbats av undernäring. Minskad aptit, ensamhet och svårigheter att äta gör att många äldre inte får i sig den näring de behöver. Tyvärr saknas ofta rutiner inom vården för att upptäcka och behandla problemet i tid. För att bryta denna trend krävs en kombination av rätt mat och en bättre förståelse för äldre personers näringsbehov.
Läs mer här: När äldre blivit undernärda är det svårt att vända
Tragiska exempel visar bristerna
Ett gripande exempel som lyfts fram i en av artiklarna är Emmas pappa, som avled till följd av undernäring. Hans historia är tyvärr inte unik; upp till hälften av patienterna inom vissa vårdinrättningar drabbas av undernäring. Trots dessa alarmerande siffror är problemen ofta osynliga i statistiken och inte tillräckligt prioriterade i vården. Det är tydligt att vi behöver stärka både rutiner och utbildning för att säkerställa att äldre får rätt näring.
Vill du få pdf:er av artiklarna kan du mejla oss på info@atup.se
Blandade känslor
Vi får blandade känslor när vi läser den här typen av nyheter. Å ena sidan är det såklart bra att problemet med undernäring lyfts upp, det är fortfarande en enorm utmaning som kostar vårt samhälle miljarder av t ex fallolyckor, som är nära kopplat till undernäring.
Å andra sidan är det sorgligt att alla goda exempel ute i landet sällan lyfts upp. Vi som arbetar på olika sätt inom äldreomsorgen får ta det i våra egna händer, tänker vi.
Det finns många goda exempel på äldreboenden, sjukhus och hemtjänst som gör ett fantastiskt jobb med att skapa aptitretande måltider och annat som förebygger undernäring.
På ÄTUP har vi de senaste 3,5 åren utbildat personal inom äldreomsorgen i allt som påverkar måltider och nutrition för äldre. Över 4000 diplomerade ÄTUP-inspiratörer och 56 ÄTUP-certifierade äldreboenden och hemtjänst. Här arbetar man dagligen för bra måltider till seniorerna.
Läs mer om hur även ni kan bli ÄTUP-certifierade och glöm inte att ni kan använda statsbidrag för att genomföra detta. Kanske har ni kvar bidrag för 2024? Läs mer här
Ett helt nytt exempel ser ni i bilden nedan. Nya mellanmålsvagnar, aptitretare till varje måltid och mer protein har gjort att ingen gått ner i vikt och att sårläkning är bättre bland de boende.
Exempel från Stocksundsgården i Danderyds kommun, november 2024, en av de 56 ÄTUP-certifierade äldreboendena i Sverige som arbetar aktivt med att förebygga undernäring med t ex mellanmålsvagnar och aptitretare på bordet varje dag.