top of page

ons 22 maj

|

Zoomlänk skickas vid anmälan

Frivilliga seniorer är ÄTUP-inspiratörer i Sollentuna, en del av kommunens förebyggande av undernäring och fall.

Som första kommun i Sverige har Sollentuna utbildat frivilliga seniorer till ÄTUP-inspiratörer. De ska inspirera andra seniorer om mat som förebygger undernäring och fallskador. En del av Sollentunas förebyggande verksamhet. Helt i linje med den nya Socialtjänstlagen som träder i kraft nästa år.

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
Frivilliga seniorer är ÄTUP-inspiratörer i Sollentuna, en del av kommunens förebyggande av undernäring och fall.
Frivilliga seniorer är ÄTUP-inspiratörer i Sollentuna, en del av kommunens förebyggande av undernäring och fall.

Tid och plats

22 maj 2024 08:05 – 8:55

Zoomlänk skickas vid anmälan

Om evenemanget

Zoomlänk: https://us02web.zoom.us/j/6416299645?pwd=SlpJNVlWb3paTWgvenhUK290ajhWUT09

I Sollentuna kommun ska seniorer som utbildats till ÄTUP-inspiratörer sprida kunskap vidare till andra seniorer om hur de kan äta rätt för att behålla styrkan hela livet. 

Att arbeta förebyggande och kunskapsbaserat är en självklar del av kommunens aktiviteter för seniorer. Helt i linje med den nya socialtjänstlagen (som träder i kraft juli 2025).

Ett annat av initiativen i Sollentuna är att alla som arbetar på Träffpunkterna och Dagverksamheter har genomfört ÄTUPs kunskapslyft om hur man med enkla medel  kan förebygga undernäring och fall. Nu bjuds seniorerna både på kunskap och inspirerande aktiviteter kring bra mat för seniorers hälsa och deras muskler. 

- Vi har planerat för den här omställningen med en åldrande befolkning i flera år och nu är vi rustade för att arbeta förebyggande inom alla våra seniorverksamheter. Ett par exempel som lanserats tack vare ÄTUP-certifieringen är att vi serverar proteinrika mellanmål, fika och energishots i samband med alla sociala aktiviteter på träffpunkterna, berättar Christine Tell, Verksamhetschef för den förebyggande verksamheten. 

En av våra mest populära och bokade aktiviteter i år är Matlagningsträffarna där vi lagar och provsmakar enkla vardagsmåltider med proteinrika recept. Grupperna blir fullbokade så fort nya tider släpps, avslutar Christine.

Först i Sverige med seniora ÄTUP-inspiratörer

Inte bara personal i kommunen är nu ÄTUP-inspiratörer - utan även 8 seniorer. De ska sprida vidare sin kunskap kring bra mat för musklerna till andra äldre i deras närhet. 

Innehåll webbinarie:

Inledning om ÄTUPs kunskapslyft för seniorer och personal inom förebyggande verksamhet i kommuner. Hur det fungerar.

Janina Blomberg och Marie-Louise, medgrundare av kunskapsföretaget ÄTUP

Sollentuna kommuns unika satsning på seniora ÄTUP-inspiratörer och att förebygga undernäring i tid. Exempel på hur Träffpunkterna implementerat kunskapslyft och mat för starkare seniorer i sina aktiviteter.

Caroline Helenius, Hälsopedagog och Christine Tell, Verksamhetschef, förebyggande verksamheten i

Sollentuna kommun.

Ett par seniorer berättar om varför de valt att bli ÄTUP-inspiratörer och vad de ska arrangera för typ av inspirationsaktiviteter för starkare seniorer.

Bakgrund:

ÄTUP har sedan 2021 utbildat personal och certifierat verksamheter inom äldreomsorgen, med målet att förebygga undernäring hos äldre. I samarbete med Sollentuna kommun har en ny metod utvecklats för ännu tidigare prevention av undernäring och fallolyckor. Helt i linje med den nya Socialtjänstlagen som träder i kraft sommaren 2025. Ännu tidigare prevention av undernäring och fall. Gör er redo för omställningen till en förebyggande och kunskapsbaserad Socialtjänst.

Nu lanserar vi det nya konceptet till andra kommuner.  

Varmt välkommen till det här spännande webbinariet! 

Hälsningar

Janina och Marie-Louise, grundare ÄTUP

Dela detta evenemang

bottom of page