ÄTUP-metoden
för starkare seniorer
Med folkhälsa och mat som passion har vi grundat Sveriges första utbildnings- och certifieringslösning för prevention av undernäring

Marie-Louise Ankersson och Janina Blomberg
Kostvetare och grundare av ÄTUP
Vi tycker att det är orimligt att hälften av alla seniorer i Sverige är eller riskerar att bli undernäring. Som tur är kan det förebyggas. Vi utbildar alla som finns runtomkring seniorer för att höja kunskapen om hur lätt det faktiskt kan vara att förebygga undernäring och behålla styrkan högt upp i åren. Vi utgår ifrån den senaste forskningen kring beteendeförändring, intervention och prevention - vilket genomsyrar allt vi gör inom ÄTUP.
Marie-Louise & Janina

ÄTUP-metoden
-
För starkare seniorer
Janina
Mina föräldrar möttes i Jordanien i början av 70-talet, båda drivna av en vilja att förbättra människors liv och hälsa. Deras engagemang tog oss vidare till flera så kallade utvecklingsländer – och formade tidigt min egen passion för utveckling, kunskapsspridning och folkhälsa.
Min resa började på Hjärt-Lungfonden, där jag arbetade med folkhälsa och prevention kopplat till nutrition - nationellt och på EU-nivå.
I kombination med min entreprenöriella personlighet brinner jag för att sprida kunskap om hur mat och nutrition påverkar hälsa, kognition och styrka – särskilt bland seniorer och de som arbetar nära dem. Mitt mål är att både äldre och vårdpersonal ska förstå vilken kraft det finns i rätt näring och livsstil genom hela livet.
Jag kombinerar min kunskap och 25-åriga erfarenhet om hälsa och beteendedesign i utvecklingen av ÄTUPs kunskapslyft och metod för implementering. Det ska vara roligt, enkelt och tydligt hur man omsätter kunskapen i praktiken.

Janina 5 år, på väg till skolan i Samoa. Pappa Kurt skjutsar, på väg till jobbet som FN-expert. Utbildning var rolig och viktig redan då.
Marie-Louise
Redan som barn älskade jag mat och hängde ofta i köket tillsammans med mamma, farmor eller någon granne. Jag lärde mig tidigt att baka och odla potatis och grönsaker - under somrarna i Bohuslän. Som liten hade jag ingen tanke på att just maten skulle bli en stor del av min karriär, men det är den passionen som drivit mig genom de vägval jag gjort genom åren.
Mina yrkesval har också alltid haft maten i centrum och de senaste åren har präglats av mitt starka fokus på ledarskap och förändringsledning inom livsmedels- och måltidsbranschen.
ÄTUPs kunskapslyft är inte "bara" en utbildning utan samtidigt ett verktyg för våra kunders kvalitetsutveckling och implementering av rutiner som leder till att hela personalgruppen arbetar på samma sätt med att upptäcka och förebygga undernäring.

Marie-Louise 4 år, självklart experimenterande i köket redan då.
