top of page
Ätup

Seniorer & sociala mötesplatser

Starkare seniorer och ÄTUP-inspiratörer

Tillsammans skapar vi hälsa i tid

Vår senaste satsning är att samarbeta med kommuner och deras förebyggande team och mötesplatser för seniorer. Här kan vi tillsammans verkligen börja skapa hälsa i tid! Pigga seniorer lär sig hur de kan behålla styrkan med rätt mat och hur de kan sprida kunskap och inspiration till andra seniorer. 

 

Vi utbildar både personalen på träffpunkter och frivilliga seniorer. Alla blir diplomerade ÄTUP-inspiratörer  och vi säger helt enkelt WOW - vilka ringar på vattnet det ger.

 

Är du nyfiken på att vet mer om hur ni kan genomföra det här i din kommun? Hör av dig så berättar vi mer!

AdobeStock_561310826 (1).jpeg

ÄTUP-inspiratörer för starkare seniorer

Exempel Sollentuna kommun

Under hösten 2023 har vi på ÄTUP startat ett samarbete med den förebyggande verksamheten i Sollentuna kommun. 

Alla träffpunkter och dagverksamhet är ÄTUP-certifierade.

Aktiviteter är igång på träffpunkterna med fokus på mat som ger starkare seniorer. 

Seniorer har fått anmäla sitt intresse till att få kunskapslyft och bli diplomerade ÄTUP-inspiratörer. De kommer nu att arbeta som volontärer i Sollentuna kommun, med att sprida vidare sin nya kunskap till andra seniorer. Nästan 10 seniorer är anmälda i den första gruppen. Exempel på aktiviteter är: provsmakning av proteinrika mellanmål, föreläsningar, butiksvandring för att hitta bra produkter till seniorer mm. 

- Det här är första gången vi kommer in med våra kunskapslyft till gruppen seniorer som inte har äldreomsorg. Här kan vi verkligen förebygga undernäring i tid och samarbetet med pigga seniorer gör att det sprids i hela kommunen via seniorerna själva, berättar Janina Blomberg, folkhälsoentusiast och en av grundarna till ÄTUP.

- Det här är oerhört kul och givande! Vi har fått utbildning och föreläsningar från ÄTUP och nu pratar vi mat på alla våra träffpunkter. Jag håller i matlag för seniorerna och vi testar nya recept varje gång. Matlagen är otroligt populära, berättar Agneta Sehlstedt Öquist som nu fortsätter att hålla i dem även under våren.

Kundcase Sollentuna

Ätup

Det är väldigt roligt att se hur alla medarbetare på våra Träffpunkter och  inom Dagverksamhet, tillsammans med seniorerna, engagerar sig i nya aktiviteter kring mat och måltider. ​

Matlagningsträffarna är alltid fullbokade och proteinrika recepttips sprids bland seniorerna i kommunen. Det här är prevention på riktigt! Vi har verkligen fokus på förebyggande hälsa för seniorer - helt i linje med den kommande Socialtjänstlagen.

Verksamhetschef, Förebyggande verksamheten i Sollentuna kommun

Christine Tell

bottom of page