Han sammanfattar att det som saknas är kunskap hos personalen som arbetar på äldreboenden och inom hemtjänst.
Sammanfattning av artikeln i Uppsala Nya tidning 13 augusti 2024:
När vi pratar om ålderdom och hälsa, är det naturligt att tänka på att kroppen genomgår förändringar. En aspekt som ofta glöms bort eller normaliseras är viktnedgång hos äldre. Tommy Cederholm, professor emeritus i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, lyfter ett viktigt perspektiv i den här frågan. Han påpekar att samhället har börjat acceptera viktnedgång hos äldre som något ofarligt. Men den verkliga faran ligger i den ofrivilliga viktnedgången, som faktiskt är kopplad till ökad dödlighet.
Cederholm betonar att en negativ energibalans, det vill säga näringsintaget är lägre än kroppens behov, leder till att kroppen börjar använda sina egna fettreserver och muskler för att fungera. Detta drabbar inte bara skelettmuskulaturen, utan även vitala organ som hjärt- och andningsmuskulaturen. Konsekvenserna är allvarliga, inklusive försämrat immunförsvar och ökad risk för infektioner.
Men vad kan vi göra åt detta?
Enligt Cederholm gör svenska kommuner redan ett bra jobb med att säkerställa att äldre får tillräckligt med mat. Men han lyfter fram ett annat problem: kunskapsbristen inom vården. Undernäring får inte tillräckligt med uppmärksamhet i vårdutbildningarna, vilket leder till att problemet ofta förbises i praktiken. Han menar att även om det är ett ofrånkomligt problem att äldre har svårt att få i sig tillräckligt med näring, bör vårdpersonalen vara mer uppmärksam på de äldres vikt och tidigt ingripa för att stödja deras näringsintag.
Att främja en medvetenhet kring äldre personers näringsbehov och att aktivt motverka undervikt är avgörande för att säkerställa ett värdigt och hälsosamt åldrande. Det är dags att vi slutar se viktnedgång som en naturlig del av åldrandet och istället fokuserar på att stödja de äldres hälsa genom bättre näringsintag.
Nu har vi på ÄTUP arbetat med kommuner och privata vårdgivare i drygt 3 år. Över 40 verksamheter är ÄTUP-certifierade vilket innebär att varje medarbetare gått våra kunskapslyft och är diplomerade ÄTUP-inspiratörer. Den enda utbildningen i Sverige som helt fokuserar på att förmedla kunskap om hur alla kan upptäcka och förebygga undernäring. Och vi vet att det fungerar. Vill du veta mer om hur ni kan certifiera er verksamhet? Mejla oss gärna på info@atup.se
Comments