top of page
Ätup

För personal i äldreomsorgen

För starkare seniorer och omställningen till nya Socialtjänstlagen och Demensstrategin.

Det här innebär ÄTUP-metoden för er verksamhet

Kunskapslyft för varje individ (digitalt, när det passar)

  • Gemensam grund i hela teamet

  • Väcker engagemang, nya idéer och utveckling i teamet

Implementering av nya rutiner som följer lagstiftning, förebygger undernäring och ger starkare seniorer

ÄTUP-certifiering

Ätup

ÄTUP-Certifiering

När minst 80% av personalen på ett äldreboende eller hemtjänstverksamhet har genomfört sitt kunskapslyft blir verksamheten ÄTUP-certifierad. Då är det dags att fira! 

ÄTUP-certifieringen innebär att ni alla har god kunskap om

  • Måltider som skapar aptit

  • Seniorernas individuella näringsbehov

  • Kognitionskunskap

  • Upptäcka och förebygga undernäring

  • Förebygga kognitiv svikt

  • Förebygga fall

  • Hur ni kan motivera och peppa seniorer att äta bra
     

Ni har också implementerat rutiner och arbetssätt som följer aktuella lagar och riktlinjer

Här ser du vilka som redan är certifierade

Om ÄTUPs kunskapslyft

ÄTUPs digitala kunskapslyft ger dig som arbetar inom äldreomsorgen en unik grund om det som påverkar äldres måltider och nutrition. Varje medarbetare blir diplomerad ÄTUP-inspiratör, dvs expert på att hjälpa seniorer uppleva mat och måltider på ett sätt som ökar livskvaliteten och minskar risken för undernäring. Alla får även gedigen kognitionskunskap - helt i linje med den nya demensstrategin. Resultatet blir starkare seniorer och bättre hjärnhälsa.

Våra kunskapslyft utgår även ifrån nya Socialtjänstlagen och Demensstrategin samt God & Nära vård. 

Vad är det som är speciellt med ÄTUPs kunskapslyft?

De är utvecklade för att passa hela personalgruppen. Både undersköterskor, vårdbiträden, chefer och legitimerad vårdpersonal, seniorer och anhöriga.

Pedagogik enligt beteendedesign

Enkelt, roligt och inspirerande lärande

Varje medarbetare får sitt individuella kunskapslyft helt digitalt

Samma kunskap hos alla leder till utvecklande samarbete i teamet

Kunskapslyftet är inte bara en utbildning. Det är ett verktyg för chefer att implementera nya rutiner som förebygger undernäring​ och kognitiv svikt.

När ni är klara har ni dessutom implementerat det man ska kunna när man arbetar i äldreomsorgen samt lagkrav och riktlinjer nerifrån och upp i hela verksamheten - på ett roligt och unikt sätt.

Mål

Vårt mål är att höja kompetensen från grunden - hos alla. Då kan alla tillsammans förebygga och upptäcka risk för undernäring - och veta hur de ska gå vidare. ÄTUPs certifiering av verksamheter och kommuner/företag leder också till "committment" och långsiktighet.

Beteendedesign för kunskap som fastnar

Våra kunskapslyft är unika genom att de är utvecklade utifrån kunskaps- och beteendedesign. Det ska vara lätt, roligt och inspirerande att lära - utifrån kommunikation, beteendedesign och gamification. Pedagogiskt och aldrig tråkigt. Kunskapslyften är även utvecklade med hänsyn till att 85% av deltagarna har svenska som andra språk.

Enkelt och flexibelt

Kunskapslyften är helt digitala och uppbyggda av mikrokorta filmer (Mellan 1-10 min långa) i ett strukturerat, pedagogiskt flöde.

- Inspirerande och illustrativt med färg och form, inga långa texter, alla sinnen stimuleras för bättre inlärning.

Vad säger andra?

Vi är så nöjda! med kunskapslyften och stolta över att vara ÄTUP-certifierade. Det här är första gången alla får samma kunskapsgrund under en effektiv period och det gör att vi nu arbetar tillsammans framåt på ett helt nytt sätt. Både vård-, omsorgs- och måltidspersonal har  nu samma kunskap, mål och plan för att förebygga undernäring.

MAS, Boxholms kommun 

Tommy Hallén

Vi delar vår kunskap i kunskapslyften

Beata Terzis

Neuropsykolog och sakkunnig inom kognition.

LinkedIn

Janina Blomberg

Kostvetare, specialist inom prevention och folkhälsa

LinkedIn

Karin Wendin

Prodekan, Fakulteten för naturvetenskap på Högskolan i Kristianstad. Professor i måltidsvetenskap.

LinkedIn

Gunnel Stuhr Olsson

Kostvetare och senior konsult inom måltider för äldre med dysfagi

LinkedIn
bottom of page