top of page
Morsdagsannons med  reklamfilm om kursen (9).png

Ät rätt med ÄTUP!
-  En ny digital tjänst som ska hjälpa seniorer från undernäring

Trots att vi blir friskare och lever längre är ett av samhällets största hälsoproblem bland seniorer, undernäring. Nu lanserar ÄTUP sin målgruppsanpassade digitala utbildningstjänst som ska lära seniorer såväl som anhöriga och vårdpersonal vad man bör äta för ett längre och starkare liv.

Undernäringen bland äldre kostar samhället mer än övervikt – t o m dubbelt så mycket visar forskning. Ca 50 % av alla seniorer är eller riskerar att bli undernärda vilket mycket beror på kunskapsbrist både inom äldreomsorgen och vården men även bland allmänheten. Kroppens behov förändras med åren – speciellt när vi passerar ca 70 år och behöver en annan sammansättning av näringsämnen än när man är yngre. Med rätt knep kan man undvika undernäring. ÄTUP vill med sin enkla digitala tjänst få fler att äta rätt för att hålla sig uppe.

 

-  Trots att vi lever i ett välfärdsland och har tillgång till mängder av näringsrik mat så är undernäring bland seniorer ett stort samhällsproblem som kostar (miljarder) varje år för sjukvården - och onödigt personligt lidande. Vi ser att man med relativt enkla medel kan vända detta genom kunskapsspridning om vad man ska tänka på och hur man kan justera sina vanor, säger Janina Blomberg, en av grundarna till ÄTUP.

 

Det främsta näringsämnet som många äldre får i sig för lite av är protein – som bygger muskler. Seniorer behöver ca 50% mer protein än yngre för att bevara musklerna. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar – och det går fort. Risken för fallolyckor ökar då dramatiskt och är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning för seniorer. Proteinbrist leder sedan även till sämre läkning och försvårad rehabilitering.

 

När vi blir äldre gäller det att tänka nytt kring vad vi äter och hur vi aktiverar oss.

Enkelt lärande med ÄTUP´s digitala kurser och inspiration

Kurserna är enkla att boka och göra när det passar, de består av flera moduler och varje avsnitt är 10 min långt. Det enda man behöver är en dator eller platta.  Allt innehåll utgår ifrån forskning och kurserna faktagranskas av professorer. Den första kursen är faktagranskad av professor Elisabeth Rothenberg. Grundarna Janina Blomberg och Marie-Louise Ankersson är båda utbildade i kostvetenskap med över 20 års erfarenhet av folkhälsa, mat och livsmedel.

 

Den första kursen heter Kunskapslyft och hälsoboost för starkare seniorer
och består av följande avsnitt:
 

  • Forskningsbaserad kunskap om hur man kan förebygga undernäring med enkla knep

  • Vad menar vi med undernäring

  • Testa din kunskap

  • Hur äter jag för att behålla muskler

  • Hur kombinerar jag rörelse med mat

 

Citat från en av kunderna:

- Jag har nu gått igenom kursen och den var sååå bra och mycket nytt och viktigt har jag lärt mig. Jag gjorde den på min dator och allt fungerade smidigt, Kiki, 74 år, Juni 2021.

 

Kurserna hittas via ÄTUPs webb www.atup.se

 

Förutom de faktabaserade kurser ges receptinspiration och dagliga tips för starkare seniorer via ÄTUP´s sociala medier Facebook och Instagram @ATUP.se
 

 

För mer information, högupplösta bilder och test av produktprover, kontakta:
Janina Blomberg Tel: 0734-26 09 55, Janina@atup.se 

bottom of page