top of page

Sämre för äldre enligt Livsmedelsverkets färska rapport. Men vi måste också lyfta alla fina exempel!

  • Skribentens bild: Janina Blomberg
    Janina Blomberg
  • 6 okt.
  • 2 min läsning

Livsmedelsverkets senaste kartläggning* visar att måltiderna i äldreomsorgen försämras. Färre äldre får sällskap vid matbordet. Allt fler hänvisas till en ensam matlåda. Och på äldreboenden erbjuds inte längre de sex måltider per dag som rekommenderas.

ree

Detta är inte småsaker. Det är en utveckling som riskerar att driva upp undernäringen bland äldre, en av de största vårdutmaningarna och samhällskostnader vi har. Det här sker samtidigt som regeringen lanserar en ny Socialtjänstlag och en ny Demensstrategi - båda med fokus på att förebygga ohälsa. Exempel: En matlåda täcker bara en fjärdedel av dagsbehovet av energi och näring. Att äta ensam gör att aptiten sjunker. Färre måltider gör det omöjligt för sköra äldre att få i sig tillräckligt.

Resultatet: försämrad hälsa, större vårdbehov och högre samhällskostnader. I många fall är undernäring grundorsaken till att äldre behöver flytta in till ett äldreboende - bara det kostar minst en halv miljon per år, per person för våra kommuner och skattepengar.


Men det finns fungerande lösningar. Vi på ÄTUP ser dagligen att rätt kompetens och arbetssätt vänder utvecklingen. När personalen får kunskap och struktur kring rutiner för måltider och nutrition blir de seniorernas hälsocoacher. ÄTUP-metoden hjälper chefer att implementera arbetssätt som följer både Socialtjänstlagen och Demensstrategin och leder till starkare och friskare seniorer.


  1. Några konkreta exempel: 1. I Sollentuna är hemtjänstpersonalen ÄTUP-inspiratörer och seniorernas hälsocoacher - som peppar och motiverar till bra måltider, minskad undernäring och bättre blodsockervärden.

    Asrin som jobbar på Attendo hemtjänst i Sollentuna har blivit Kurts hälsocoach tack vare ÄTUP-metoden. Häng med henne hem till Kurt. Fler exempel:

  2. I kommuner som Eslöv har man, genom ÄTUP-metoden, minskat matsvinnet och samtidigt frigjort resurser till fler mellanmål och aptitretare. Det har lett till både mindre undernäring och större matglädje.

  3. I Danderyd har mellanmålsvagnar lanserats och rullas ut med aptitretande mellanmål varje dag.


  1. I Sigtuna kommun har omsorgen tillsammans med kollegorna i måltidsverksamheten utvecklat restauranger på äldreboenden.


Och många fler exempel finns hos de 72 ÄTUP-certifierade verksamheterna ute i landet. Det sker underverk överallt för de äldres hälsa och livskvalitet.


Det är hög tid att beslutsfattare prioriterar måltider och kompetenshöjning hos personalen i äldreomsorgen. Frågan är: vilka fler kommuner vågar gå före?


Vill du veta mer om den enkla och roliga ÄTUP-metoden som implementerar både kunskap och hälsofrämjande rutiner?

Missa inte vår digitala visning den


bottom of page