top of page

Towe Bengtsson, ordförande i äldrenämnden i Sundbybergs stad, är först ut som politiker att bli diplomerad ÄTUP-inspiratör.

Uppdaterat: 8 okt. 2024

I Sundbybergs Stad är inte bara personalen inom äldreomsorgen engagerade i att förebygga undernäring. Även kommunens politiker, med Kommunalrådet (V) och ordförande för Äldrenämnden i spetsen går samma kunskapslyft som all personal inom äldreomsorgen.


" Utbildningen var mycket lärorik och dessutom både lättillgänglig och enkel att ta till sig! Att ha gått samma utbildning som personalen i våra verksamheter ger ett stort mervärde både för mig personligen och, framförallt, för stadens äldre."


Vikten av engagerade kommunpolitiker i att förebygga undernäring och fallskador bland äldre:

 

Kommunpolitikernas roll

Kommunpolitiker har en unik möjlighet att påverka och förbättra äldres liv genom att prioritera förebyggande arbete mot undernäring och nära kopplade fallskador. Här är några viktiga områden där vi ser att deras engagemang kan göra skillnad:

 

Fyra exempel på livsviktig potential för kommunpolitiker

  1. Hälsofrämjande initiativ: Politiker kan allokera resurser till strukturerade hälsofrämjande initiativ. Det här hänger också nära ihop med den nya Socialtjänstlagen som börjar gälla nästa år.

 

  1. Stärka samarbetet mellan vårdinstanser: Genom att främja samarbete mellan primärvård, äldreomsorg och närstående kan man se till att alla arbetar mot samma mål – att tidigt identifiera riskgrupper och erbjuda preventiva åtgärder i god tid.

 

  1. Utveckla bättre måltidslösningar: Beslut om budget och resurser för mat inom äldreomsorgen är viktiga. Näringsrik och aptitlig mat måste vara prioriterat, vilket kräver politisk vilja.

 

  1. Stöd till äldre i hemmet: Äldre som bor hemma kan behöva stöd genom exempelvis matleveranser eller hjälp med inköp samt ibland sällskap. Kunskapen behöver också höjas både hos hemtjänstpersonal, anhöriga och seniorer om förändrade näringsbehov kopplade till ålder och sjukdomar. Här kan kommunen spela en stor roll för att säkerställa att alla äldre får i sig den näring de behöver.


Sundbybergs stads föredömliga arbete

Sundbybergs stad är ett inspirerande exempel på hur kommuner kan ta ansvar för att förebygga undernäring bland äldre. Här har man utbildat både personalen inom äldreomsorgen och politikerna i äldrenämnden, något som visar på ett starkt engagemang på alla nivåer.

 

Towe Bengtsson, ordförande för äldrenämnden i Sundbybergs stad, är dessutom först ut som ÄTUP-diplomerad inspiratör, vilket visar att även politiker kan ta en aktiv roll i det förebyggande arbetet. Sundbybergs initiativ kan inspirera andra kommuner att följa efter.


Är du nyfiken på hur din kommun också kan arbeta proaktivt med att förebygga undernäring och fall? Kontakta gärna oss: info@atup.se och kika gärna efter ett aktuellt webbinarie eller digital visning av kunskapslyft och certifiering.

Bakgrund: Utmaningen med undernäring

Undernäring är ett ofta osynligt problem bland äldre. Åldrandet medför förändringar som påverkar aptiten och näringsupptaget, vilket kan förvärras av ensamhet, sjukdomar eller svårigheter att handla och laga mat. Om detta inte hanteras kan konsekvenserna bli allvarliga, inklusive försvagat immunförsvar och ökad risk för fallolyckor. Här spelar kommunens insatser en livsviktig roll.


 

 

bottom of page